9/24/2013

Какво съдържа Вашата козметика?

Здравейте дами (и господа, ако четете)!
Пускам този пост и на родния български, защото смятам, че е изключително важен и всички трябва да се информират по въпроса за това какво съдържа Вашата козметика и тестването и върху животни.

ПРОБЛЕМЪТ:
Наскоро, чрез Фейсбук, попаднах на ТАЗИ статия, която тотално ме ужаси.
Знам, че стига да искат, хората могат да бъдат безкрайно ужасни същества, но това да си затваряме очите за нещо, толкова противно като тестовете върху животни, е просто безочие от страна на потребителите, т.е. Нас.
Накратко статията разказва за демонстрация направена от млада англичанка на витрината на един от магазините на LUSH в Лондон, показвайки какви и как точно се извършват тестове върху животни.
Всяка година средно между 50 и 100 милиона животни биват убивани в козметичната индустрия с цел тестове на продукти върху тях.
Ако проверите в сайта на PETA, и по конкретно листата с компании, които извършват тестове върху животни, ще разберете, че повечето от големите имена в козметиката не се свенят да използват животни за тестването на продуктите си. Някои от тези имена са MAC Cosmetics, виски подразделения на L'Oreal (Revlon, L'occitane, Garnier и др.), Estee Lauder и много други.

Трите най-разпространени теста, които се прилагат са:

  • Тест Драйз - тестова субстанция се слага в очите, или върху кожата, на живи животни с цел да се провери за дразнене в лигавицата на очите или кожата. (повече информация ТУК)

  • Тест LD50 (Летална доза 50) - Проверка на токсичността на даден продукт, преди да бъде пуснат на пазара. Цифрата 50 показва процента смъртност при тестовите субекти. (повече информация ТУК)

  • Вивисекция - операция, направена върху живо същество, целяща да се разбере функцията на нервната система и органите (повече информация ТУК)

РЕШЕНИЕТО:
Въпросът не е в това да ви накарам да харесвате мишки, котки, кучета, зайци или други животни. 
Въпросът е да ви накарам да се замислите, да се уплашите и да се задействате. 
Тези три примера, които дадох по горе, са само върхът на айсберга в изродщините, които хората правят. При това абсолютно ненужни изродщини. 
Как може да има толкова дълъг списък на компании, които не тестват върху животни и се справят идеално, и такива, които продължават да тестват и се пишат за 'големи' играчи на пазара?! 
Най-малкото, което може всеки един да направи е да започне промяна от самия себе си. Спрете да си купувате козметика, която е тествана върху животни. Направете си собствено проучване, ако искате, за това какво се прави наистина в лабораториите и ако трябва си поръчайте наръчника на PETA за Cruelty-Free пазаруване. Наистина се изисква толкова малко. 
За себе си, за семейството ми и бъдещите ми деца, реших, че мога да живея без червило от M.A.C. и супер-скъп крем на L'Oreal, и изхвърлих всичката козметика, която имах. 
Ще вложа малко повече пари в българска марка и в такива, които са проверени , че не тестват върху животни. Ако не сте сигурни за дадена компания, просто ги питайте. Бъдете нахални и им пишете мейли, свържете се и с PETA ако искате. Аз така направих, за да се информирам за любимата ми марка декоративна козметика - INGLOT. 
Това са едни от малкото неща, които можете да направите за себе си и тези около вас. 

Също така искам да ви обърна внимание и на няколко статии, написани от много добър мой приятел, за химията използвана при направата на козметика, която ползваме ежедневно. Отделете малко от така безценното си време, за да прочетете тези статии и да се образовате по въпроса. 

Надявам се, че тази статия ще ви накара да се замислите.
Надявам се, че ще ви разтърси на много дълбоко ниво и ще направите каквото е нужно , за да промените навиците си. 
Благодаря! 

ИЗТОЧНИЦИ:
По долу ще намерите списък с всички източници на още информация по темата.

ИСТОРИЯ НА КОЗМЕТИКАТА



  1. Списък с много голяма част от козметичните продукти, съдържащи парабени -  http://leflacon.free.fr/parabens.php
  2. Европейска петиция за спиране на вивисекцията -  http://www.stopvivisection.eu/
  3. Официални списъци на PETA с компании, които тестват и които НЕ тестват върху животни -  http://www.peta.org/living/beauty-and-personal-care/companies/default.aspx
  4. Статия "За козметиката и вредните вещества в нея" в 6 части:
Всички коментари и критики са добре дошли. Все пак не съм експерт по темата, и с удоволствие ще науча по нещо ново и от вас. 

Димана


No comments:

Post a Comment

09 10